Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο; Ή…

1136

Ο καθένας από εμάς έχει αισθανθεί την ανάγκη να πάρει εκδίκηση κάποια στιγμή στη ζωή του. Όταν κάποιος μας έκλεισε στο δρόμο, όταν πέσαμε θύμα εκφοβισμού στο σχολείο ή την εργασία, ή όταν πέσαμε θύματα μιας κακής σχέση.

Όταν κάποιος μας εκμεταλλεύεται ή  μας φέρεται άδικα, είναι πιθανό να φαντασιωνόμαστε τρόπους για να πάρουμε το “αίμα μας πίσω”.

Αν και η ανάγκη για εκδίκηση είναι κατανοητή, δεν είναι ποτέ υγιής.

Αναζητώντας εκδίκηση δεν εξαφανίζονται οι συμπεριφορές που σας έβλαψαν! Απλώς, διαιωνίζεται ο κύκλος του πόνου…

Η εκδίκηση, όπως και το μίσος, επιβαρύνουν ψυχολογικά και σωματικά το πρόσωπο που αισθάνεται αδικημένο. Η υπόθαλψη συναισθημάτων εκδίκησης μπορεί μεν να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το αίσθημα του θυμού και της εχθρότητας, και, στην πραγματικότητα, μπορεί να τα κάνει πιο έντονα.

Προσοχή! Η εκδίκηση βρίσκεται σε αντίθεση με την αναζήτηση δικαιοσύνης, επειδή οι αιτούντες εκδίκηση οδηγούνται από τον θυμό, τον φαρισαϊσμό και τη βία. Θέλουν να βλάψουν κάποιον και είναι τόσο τυφλωμένοι από την οργή τους που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πώς αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με θετικό τρόπο και έτσι να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους.

Ποιοι αναζητούν την εκδίκηση;

– Ναρκισσιστές: Οι άνθρωποι με υπερβολικό εγώ που αισθάνονται ότι είναι υπεράνω και καλύτεροι από ό,τι άλλοι. Αυτοί, μπορεί να μετατραπούν σε φανατικούς κυνηγούς εκδίκησης.

– Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση: Οι άνθρωποι που στηρίζουν την ευτυχία τους στην ύπαρξη του άλλου, έστω και με τη μορφή του μίσους. Η ύπαρξη τους δεν έχει σημασία, αν δεν υπάρχει το αντικείμενο του μίσους. Όλη τους η ζωή αποκτάει νόημα από το κυνήγι της εκδίκησης.

– Άτομα με ψυχική ασθένεια: Οι δολοφόνοι που κάνουν μαζικές εκτελέσεις είναι ψυχασθενείς. Μπορεί να έχουν δεχθεί απειλές ή να έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, και φαντασιώνονται τρόπους για να αναζητήσουν εκδίκηση. Αυτοί οι δολοφόνοι συνήθως προσπαθούν να αυτοκτονήσουν μετά την κτηνωδία τους.

Υγιείς τρόποι για να αντιμετωπίσεις ότι σε πλήγωσε

– Ζώντας τη ζωή σας στο έπακρο: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εκδίκηση από το να ζεις καλά! Δείχνει στο άλλο πρόσωπο ότι η αρνητική δράση του δεν σας ενοχλεί πια, και αυτό θα κάνει το θύτη να θυμώνει περισσότερο από οποιαδήποτε εκδίκηση θα μπορούσατε να είχατε ζητήσει.

– Σταματήστε να επικεντρώνεστε στις πράξεις που σας έβλαψαν: Παρά το γεγονός ότι όλοι θέλουμε αυτοί που μας ενόχλησαν να υποφέρουν κατά κάποιο τρόπο, εστιάζοντας σε αυτούς, τους δίνουμε περισσότερη δύναμη και τους επιτρέπουμε να εξακολουθούν να ασκούν επιρροή πάνω μας. Αυτό θα τους κάνει ισχυρούς και εσάς ανίσχυρους. Επικεντρωθείτε στην επίτευξη ενός θετικού σκοπού.

– Αποδεχθείτε το: Όλοι έχουν πληγωθεί από κάποιον, κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι μια θλιβερή ανθρώπινη πραγματικότητα, αλλά είναι γεγονός. Η αποδοχή και η εξοικείωση με ό,τι συνέβη είναι η καλύτερη πρακτική. Μην αφήνετε το μίσος να δηλητηριάζει τη ζωή σας. Προχωρήστε μπροστά.

– Απομακρυνθείτε: Απομακρυνθείτε από την κατάσταση και όποιον τη δημιούργησε, το συντομότερο δυνατό. Κόψτε κάθε επικοινωνία.

– Αυτοέλεγχος: Δεν μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Μην δίνετε στον άλλο περισσότερη δύναμη από ό,τι ήδη πήρε. Αναζητώντας εκδίκηση θα σας βάλει σε μια μακροπρόθεσμη πορεία προς την αυτοκαταστροφή.

Τα αισθήματα εκδίκησης είναι φυσιολογικά, αλλά όταν ενεργείτε με βάση αυτά, σας καθηλώσουν στη θέση του θύματος.

Προχωρήστε μπροστά και μην ξεχνάτε “η μεγαλύτερη εκδίκηση είναι η δική σας ευτυχία!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ