Τα 3 στάδια του τοκετού

678

Ο φυσιολογικός τοκετός αποτελείται από 3 στάδια:

1. Σε αυτό το στάδιο οι συσπάσεις της μήτρας προκαλούν διαστολή του τραχήλου και συνήθως είναι και το μεγαλύτερο στάδιο

2. Σε αυτό το στάδιο ο τράχηλος είναι σε πλήρη διαστολή (10εκ) και με το σπρώξιμο της μητέρας σε κάθε σύσπαση της μήτρας, γεννιέται το μωρό

3. Μετά τη γέννηση του μωρού η μήτρα συνεχίζει να συσπάται μέχρι να γεννηθεί και ο πλακούντας

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΚΕΤΟΥ

Ο τράχηλος πρέπει να διασταλεί γύρω στα 10 εκ. ώστε να περάσει το μωρό διαμέσων του(πλήρης διαστολή). Οι συσπάσεις στην αρχή του τοκετού, μαλακώνουν τον τράχηλο, έτσι ώστε να αρχίσει σταδιακά να διαστέλλεται. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει αρκετές ώρες, μέχρι να θεωρηθεί ότι η επίτοκος “είναι σε τοκετό”, αφού για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν 3 εκ. διαστολή.

Αν πας στην κλινική για εξέταση και διαπιστωθεί πως δεν βρίσκεσαι σε τοκετό, τότε ο μαιευτήρας ή η μαία μπορεί να σε ρωτήσει αν προτιμάς να πας σπίτι, παρά να περάσεις πολλές ώρες εκεί, χωρίς λόγο. Αν αποφασίσεις να πας σπίτι τότε, αν είναι αργά το βράδυ, προσπάθησε να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Αν είναι οποιαδήποτε άλλη ώρα, προσπάθησε να είσαι σε όρθια θέση και να περπατάς. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να κατέβει πιο χαμηλά στην πύελο έτσι ώστε να βοηθήσει και στη διαστολή του τραχήλου.

Αν οι συσπάσεις γίνουν πιο συχνές και πιο δυνατές ή αν δεις σημάδι (μικρή ποσότητα βλέννας και αίματος από τον τράχηλο) ή αν σπάσουν τα νερά, τότε θα πρέπει να πας πίσω στην κλινική/νοσοκομείο αφού ενημερώσεις τον μαιευτήρα ή τη μαία.

Όταν ξεκινήσει ο τοκετός (3 εκ. διαστολή του τραχήλου, μαζί με συχνές, δυνατές συσπάσεις), για να καταγράφεται η πρόοδος, θα πρέπει να γίνεται δακτυλική κολπική εξέταση όταν χρειάζεται. Ο χρόνος που χρειάζεται μια πρωτοτόκος από την ώρα που “μπει σε τοκετό” μέχρι να έχει πλήρη διαστολή του τραχήλου είναι 6 με 12 ώρες. Στους μετέπειτα τοκετούς είναι φυσικά λιγότερος ο χρόνος.

Ο μαιευτήρας ή η μαία θα σε συμβουλέψει να μην σπρώχνεις σε αυτό το στάδιο, παρά μόνο όταν ο τράχηλος φτάσει σε πλήρη διαστολή και το κεφάλι του μωρού αρχίσει να φαίνεται. Για να αποφύγεις την ανάγκη για να σπρώξεις όταν δεν πρέπει, καλό είναι να δοκιμάσεις τις αναπνοές σου, που πρέπει να είναι ήρεμες και αργές.

Οι καρδιακοί παλμοί του μωρού θα ελέγχονται συχνά, με τη βοήθεια καρδιοτοκογράφου. Με αυτό τον τρόπο ελέγχεται κατά πόσο το έμβρυο βρίσκεται σε καλή κατάσταση ή αν βρίσκεται σε δυσχέρεια.

Μερικές φορές, οι συσπάσεις της μήτρας δεν είναι αρκετά συχνές ή/και δυνατές, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εξέλιξης του τοκετού. Σε αυτή την περίπτωση ο μαιευτήρας ή/και η μαία θα σου εισηγηθεί κάποιες μεθόδους που θα επιταχύνουν τον τοκετό:

• Τεχνητή ρήξη υμένων, όπου κατά τη διάρκεια κολπικής εξέτασης, θα γίνει το “σπάσιμο των νερών” από τον μαιευτήρα ή τη μαία

• Αν δεν πετύχει το πιο πάνω, μπορεί να σου χορηγηθεί ωκυτοκίνη στον ορό, για να δυναμώσουν οι συσπάσεις

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Είναι το στάδιο που θα αρχίσεις να σπρώχνεις, αφού ο τράχηλος είναι ήδη σε πλήρη διαστολή και διαρκεί μέχρι τη γέννηση του μωρού.

Αυτό το στάδιο χρειάζεται καλή συνεργασία και σωστή καθοδήγηση. Είναι το στάδιο που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από εσένα και υποστήριξη από τις μαίες/μαιευτήρες.

Πως πρέπει να σπρώχνεις στον τοκετό;

Αφού ο τράχηλος είναι σε πλήρη διαστολή τότε:

• Θα παίρνεις 2 βαθιές ανάσες όταν αρχίζει η σύσπαση της μήτρας και θα σπρώχνεις κάτω

• Μπορείς να πάρεις κι άλλη ανάσα αν χρειαστείς

• Συνέχισε να σπρώχνεις μέχρι να τελειώσει η σύσπαση

• Μετά που τελειώνει η σύσπαση, ξεκουράσου και μάζεψε δυνάμεις για την επόμενη που έρχεται σύντομα σε λίγα λεπτά

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΚΕΤΟΥ

Αφού γεννηθεί το μωρό, ή μήτρα θα συνεχίσει να συσπάται μέχρι και τη γέννηση του πλακούντα.

Καλό θα ήταν να δώσεις στο μωρό το στήθος σου, το συντομότερο δυνατό, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην έναρξη του θηλασμού, διεγείροντας την παραγωγή γάλακτος και θα βοηθήσει στην σύσπαση της μήτρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ