Πως η πρώτη επαφή με το νερό θα γίνει… παιχνιδάκι

654

Η πρώτη επαφή κάθε παιδιού με τη θάλασσα είναι καθοριστική για τη σχέση που θα αναπτύξει με το υγρό στοιχείο. Ακολουθήστε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές και περάστε μαζί με το παιδί ευχάριστες ώρες στην παραλία.

Πριν την εξόρμηση στην θάλασσα καλλιεργείστε ένα γενικότερο κλίμα χαράς. Μιλήστε του για τα παιχνίδια με το νερό αλλά και για τους…πύργους στην άμμο. Όταν φτάσετε στο προορισμό σας, αρχικά παίξτε μαζί του σε μεγάλη απόσταση από την θάλασσα φροντίζοντας να έχετε οπωσδήποτε κουβαδάκια και θαλασσινό νερό ώστε να βρέχετε το παιδί. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί να μπει στην θάλασσα και ποτέ μην επιχειρήσετε να το βουτήξετε με το ζόρι. Καθώς θα πλησιάζετε κοντά στη θάλασσα, ακουμπήστε πρώτα τα πόδια του και μετά τα χέρια του στο νερό και ύστερα παίξτε στα ρηχά βάζοντας, χωρίς να το καταλάβει, ολόκληρο το σώμα του στο νερό, πάντα σε μορφή παιχνιδιού.

Όταν δείτε ότι το παιδί δεν φοβάται πια, μπείτε αργά στο νερό κρατώντας το στην αγκαλιά σας, όρθιο ή στο πλάι, μιλώντας του ήρεμα, χαμογελώντας κι έχοντας στραμμένο το πρόσωπό του προς το δικό σας. Τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο δεν χρειάζονται πριν εξοικειωθεί το παιδί με τη θάλασσα κι αυτό θα γίνει ευκολότερα αν νιώσει ασφαλές στην αγκαλιά σας. Βυθίστε σιγά σιγά ολόκληρο το κορμάκι του μέσα στο νερό, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους ώμους του. Μην το κρατάτε στάσιμο, αλλά μετακινήστε το μαλακά μέσα στη θάλασσα και κάντε διάφορα παιχνίδια με τα χέρια και τα πόδια.

Αν το παιδί δεν θέλει να μπει με τίποτα στο νερό θα πρέπει να υποχωρήσετε και να αποχωρήσετε από την παραλία αναβάλλοντας την επιχείρηση «μπάνιο» για την επόμενη ημέρα με περισσότερη υπομονή και διάθεση. Γενικά θα ήταν καλό στην πρώτη του επαφή με το νερό να αποφύγετε τις θάλασσες με κύμα, παγωμένα νερά και βράχια. Είναι χρήσιμο να θυμάστε πάντα ότι στα μεγαλύτερα του ενός έτους παιδιά, αρέσει περισσότερο να παίζουν με την άμμο στην ακροθαλασσιά και λιγότερο να κολυμπούν. Επιτρέψτε τους αυτήν την ελευθερία. Μην βιάζεστε να κολυμπήσουν. Αργά η γρήγορα θα το κάνουν και τότε θα τα κυνηγάτε για να βγουν από το νερό!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ