Ρινική αναπνοή – Δες γιατί αναπνέοντας από το στόμα καταστρέφεις την υγεία σου!

756

Όλοι θυμόμαστε τη μητέρα μας να λέει να μασάμε σιγά-σιγά και καλά το φαγητό μας. Γιατί; Επειδή προωθεί τη σωστή πέψη, επιτρέποντας τα πεπτικά ένζυμα που βρίσκονται στο σάλιο να διαλύουν την τροφή στην αρχή του πεπτικού κύκλου.

Ομοίως, η σωστή αναπνοή μπορεί να επηρεάσει τη βιολογία μας.

Η μόνιμη “Βαθιά αναπνοή” βοηθά στην πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων όπως η βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η δύσπνοια. Η εκπνοή στη σωστή στάση βελτιώνει την πέψη και την κυκλοφορία, και αυξάνει την ελαστικότητα των πνευμόνων. Η σωστή στάση ενισχύει επίσης τα κοιλιακά όργανα και αυξάνει την κυκλοφορία τους.

Ό, τι κάνουμε επηρεάζει την βιολογία μας, είτε πρόκειται για το φαγητό, την άσκηση, τον ύπνο … ή την αναπνοή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αναπνέουμε από τη μύτη; Γιατί να μην το κάνουμε από το στόμα;

Η ρινική αναπνοή επηρεάζει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), τα επίπεδα στους πνεύμονες και το αίμα μας. Επίσης, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, έχει πολύ μικρή σχέση με τα επίπεδα του οξυγόνου.

Τα σωστά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, ρυθμίζουν το επίπεδα pH στο αίμα, επιτρέπουν την επαρκή κυκλοφορία του οξυγόνου στους ιστούς και το μυαλό. Πολλοί από εμάς έχουμε την εντύπωση, λανθασμένα, ότι το CO2 είναι κακό για εμάς.

 Το αντίθετο μάλιστα!

Χωρίς CO2, οργανισμός δεν θα μπορέσει να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Τα σωστά επίπεδα του CO2 είναι αυτά που ενεργοποιούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας για να απελευθερώσουν το οξυγόνο που μεταφέρουν.

Το μεγαλύτερο μέρος του CO2 που χρησιμοποιούμε στην πραγματικότητα δεν προέρχεται από την ατμόσφαιρα! Το σώμα μας το παράγει ως υποπροϊόν των φυσικών σωματικών διαδικασιών. Ως εκ τούτου, αν δεν αναπνέουμε σωστά, δεν παράγουμε τα κατάλληλα επίπεδα του CO2, τα οποία είναι απαραίτητα για το σώμα.

Οι πνεύμονες παράγουν CO2. Αν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα πέσουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, αρχίζουμε να αισθανόμαστε έλλειψη ισορροπίας. Ο εγκέφαλος έχει ρυθμιστεί για να προκαλεί την αναπνοή μέσω του διαφράγματος, όσο υπάρχουν επαρκή επίπεδα CO2 στους πνεύμονες. Θα πετύχουμε και θα διατηρήσουμε το κατάλληλο επίπεδο του CO2 όσο αναπνέουμε κανονικά.

Η κανονική λειτουργία της αναπνοής των ενηλίκων είναι 8-10 αναπνοές ανά λεπτό σε ανάπαυση, μέσα και έξω από τη μύτη, όχι μέσω του στόματος, οδηγούμενη μέσα από το διάφραγμα και όχι από το στήθος.

 Το πιο σημαντικό απ ‘όλα, η αναπνοή πρέπει να είναι άηχη! Αν η αναπνοή μπορεί να ακουστεί, δεν είναι κανονική!

Γιατί ρινική αναπνοή;

Επειδή οι μύτες γίνονται για την αναπνοή!

Έχουν ένα σύστημα φιλτραρίσματος τεσσάρων σταδίων:

– Οι τρίχες φιλτράρουν τα σωματίδια στον αέρα

Οι βλέννες έχουν ένα ένζυμο που σκοτώνει τους ιούς και τα βακτηρίδια

– Οι ρινικές κόγχες και τα ιγμόρεια ζεσταίνουν και ρυθμίζουν τον αέρα

– Το μονοξείδιο του αζώτου (βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων)

Πριν ο αέρας εισχωρήσει στους πνεύμονες περνάει από τα δυο τελικά φίλτρα· τις  αδενοειδείς εκβλαστήσεις και τις αμυγδαλές.

Το σύστημα αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι πνεύμονες είναι πολύ ευαίσθητοι και επομένως ανταποκρίνονται καλύτερα στον αέρα που έχει περάσει από αυτά τα τέσσερα στάδια φιλτραρίσματος της μύτης, και όχι μέσω του στόματος.

Σε ένα άτομο που αναπνέει σε μεγάλο βαθμό από το στόμα, θα δούμε τρία άμεσα προβλήματα:

Χαμηλότερα επίπεδα CO2 στους πνεύμονες

  1. Χαμηλή συγκέντρωση CO2 στο αίμα
  2. Περιορισμένη ροή Ο2 στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Τα χαμηλά επίπεδα του CO2 προκαλούν την αύξηση του pH του αίματος προς το αλκαλικό όριο και ειδοποιούν τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος σταματά τη λειτουργία του διαφράγματος, προκειμένου να σταματήσει την αναπνοή και αφήσει τα επίπεδα του CO2 να αυξηθούν και πάλι.

Τη στιγμή που το pH του αίματος αποκαθίσταται και το οξυγόνο (O2) ρέει και πάλι, ο εγκέφαλος λέει στο διάφραγμα να αρχίσει να κινείται και η αναπνοή συνεχίζεται κανονικά.

Εξαιτίας αυτού, μπορεί να έχουμε μια σφιχτή αίσθηση στο στήθος μας ή δυσκολία στην αναπνοή. Με απευθείας έλεγχο του διαφράγματος μας, ο εγκέφαλος προσπαθεί να περιορίσει την ποσότητα του CO2 που χάνουμε…

Έτσι … κλείστε το στόμα, ανοίξτε τη μύτη και να αναπνεύστε υγιεινά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ