Συχνό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών μετά την κλιμακτήριο

125

Ανησυχητικά ευρήματα από την πρώτη μελέτη του είδους για το σύνδρομο που προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες.

Ένα σύνδρομο που προσβάλλει περισσότερες από μία στις δέκα γυναίκες σε όλο τον κόσμο μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη του είδους και οι ερευνητές ζητούν να αυξηθεί η παρακολούθηση της υγείας των γυναικών που πάσχουν από σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Το σύνδρομο αυτό αποτελεί την συχνότερη ενδοκρινοπάθεια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Προκαλεί διαταραχή στον έμμηνο κύκλο της γυναίκας, αυξημένα ανδρογόνα (ορμόνες του ανδρικού φύλου) στο αίμα της ή/και εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών στο υπερηχογράφημα.

Οι διαταραχές αυτές προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως αραιή περίοδο, αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή, αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμα και υπογονιμότητα.

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι σπάνια κακοήθης νόσος. Συχνά όμως έχει φτωχή πρόγνωση, κυρίως διότι διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καταγράφονται ετησίως 1.020 περιστατικά. Υπολογίζεται επίσης ότι περισσότερες από 670 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας του, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC).

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2023). Ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 1,7 εκατομμυρίων γυναικών οι οποίες είχαν γεννηθεί στη Δανία μεταξύ 1940 και 1993. Οι επιστήμονες εξέτασαν πόσες από αυτές είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εξέτασαν επίσης πόσες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών και πόσες με οριακής κακοήθειας όγκους των ωοθηκών.

Συνολικά διαπίστωσαν ότι οι 6.490 από τις γυναίκες είχαν διαγνωσθεί με επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Άλλες 2.990 είχαν οριακής κακοήθειας όγκους των ωοθηκών.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό αυτών των γυναικών και το συνέκριναν με εκείνο των συνομηλίκων τους χωρίς καρκίνο ή όγκο, διαπίστωσαν πως σε γενικές γραμμές δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά. Ωστόσο ανά ηλικία η κατάσταση άλλαζε ριζικά.

Στην πραγματικότητα, όσες είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο ή οριακής κακοήθειας όγκο ωοθηκών μετά την εμμηνόπαυση. Ειδικότερα είχαν:

2,28 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο των ωοθηκών

2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οριακής κακοήθειας όγκο ωοθήκης

Τα οριακής κακοήθειας νεοπλάσματα των ωοθηκών φέρουν κύτταρα τα οποία δεν είναι εντελώς καλοήθη, αλλά ούτε έχουν γίνει ακόμα καρκινικά. Αν όμως δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, λένε οι ερευνητές.

«Ο κίνδυνος να εκδηλώσει καρκίνο στην ωοθήκη μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παραμένει χαμηλός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Clarissa Frandsen, από την Εταιρεία Καρκίνου της Δανίας (DCS).

«Εν τούτοις, οι κλινικές οδηγίες για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του συνδρόμου πρέπει να συμπεριλάβουν και αυτό τον δυνητικό κίνδυνο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ