Sex facts: Τι είναι ο πονοκέφαλος μετά το σεξ;

128

Είχατε ποτέ πονοκέφαλο μετά το σεξ; Η ιατρική ονομασία για αυτό είναι ένας πρωταρχικός πονοκέφαλος με σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά είναι επίσης γνωστός ως πονοκέφαλος μετά τη συνουσία

Ένας πρωταρχικός πονοκέφαλος σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί τον πονοκέφαλό σας.

Μπορεί επίσης να το ακούσετε να αναφέρεται ως συνουσιακή κεφαλαλγία ή καλοήθης οργασμική κεφαλαλγία. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι σπάνιοι. Περίπου το 1% του πληθυσμού έχει βιώσει πονοκέφαλο μετά το σεξ.

Οι πονοκέφαλοι μετά το σεξ εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τους πονοκεφάλους μετά το σεξ. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση με το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Αυτό το σύστημα του σώματος περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία, τις αρτηρίες και την καρδιά σας. Το τρίδυμο νεύρο σας μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Το τρίδυμο τρέχει κατά μήκος των κροτάφων σας και διακλαδίζεται προς τα μάτια, το μέτωπο και το σαγόνι σας. Έχετε ένα για κάθε πλευρά του κεφαλιού σας. Όταν ερεθίζεται, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και δυσφορία στο πρόσωπο.

Ποιος μπορεί να έχει πονοκέφαλο μετά το σεξ;

Υπάρχουν δύο ηλικιακές κατηγορίες όπου τείνουν να εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι μετά το σεξ. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πονοκεφάλους με το σεξ εάν είστε μεταξύ 20-24 ετών ή 35-44 ετών. Γίνεται πιο κοινό καθώς μεγαλώνετε. Οι άνδρες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πονοκεφάλους μετά το σεξ από τις γυναίκες.

Εάν κάνετε καθιστική ζωή και είστε σε κακή φυσική κατάσταση, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν πονοκεφάλους μετά το σεξ. Το υπερβολικό βάρος είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Οι υπνικοί πονοκέφαλοι, οι πονοκέφαλοι καταπόνησης και οι ημικρανίες είναι επίσης πιο συχνές σε αυτόν τον πληθυσμό. Οι πονοκέφαλοι κατά την άσκηση εμφανίζονται στην αρχή της σωματικής δραστηριότητας. Οι υπνικοί πονοκέφαλοι είναι μια σπάνια διαταραχή πονοκεφάλου που συμβαίνει μόνο τη νύχτα ενώ κοιμάστε.

Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα σε αυτόν τον τύπο διαταραχής κεφαλαλγίας. Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας που έχει πονοκεφάλους που σχετίζονται με το σεξ, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ερευνητές χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτή τη θεωρία.

Τύποι πονοκεφάλων μετά το σεξ

Υπάρχουν δύο τύποι πονοκεφάλων μετά το σεξ:

  • Προοργασμικός πονοκέφαλος
  • Οργασμικός πονοκέφαλος

Ένας προοργασμικός πονοκέφαλος ξεκινά με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μπορεί να ξεκινήσει ως ένας θαμπός πόνος που εντοπίζεται γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Ο πόνος θα αυξηθεί με τη σεξουαλική διέγερση. Ο οργασμικός πονοκέφαλος εμφανίζεται γύρω στη στιγμή του οργασμού. Αυτός ο ξαφνικός πονοκέφαλος είναι πιο σοβαρός από τους προ-οργασμικούς πονοκεφάλους. Ξεκινά ως εκρηκτικός, ξαφνικός πόνος στο κεφάλι. Οι οργασμικοί πονοκέφαλοι είναι πιο σύντομοι από τους προ-οργασμικούς πονοκεφάλους. Μπορεί να φύγουν από μόνα τους μετά από 20 λεπτά έντονου πόνου.

Συμπτώματα πονοκεφάλου μετά το σεξ

Όταν έχετε πονοκέφαλο μετά το σεξ, πιθανότατα θα αισθανθείτε πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Το πίσω μέρος του κεφαλιού σας είναι μια άλλη περιοχή όπου ο πόνος συγκεντρώνεται. Ο πόνος μπορεί να αισθάνεται σαν μια θαμπή πίεση ή μπορεί να νιώσετε έναν ξαφνικό, παλλόμενο πόνο στο κεφάλι που είναι πιο έντονος. Μπορεί να αισθανθείτε έντονο πόνο έως και 24 ώρες μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες, αλλά ο πόνος θα γίνει πιο θαμπός μετά το 24ωρο. Δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που να σχετίζονται με αυτόν τον τύπο κατάστασης κεφαλαλγίας.

Πηγή: HealthWeb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ