Μακροζωία: Οι 6 συνήθειες που θα σας χαρίσουν 9 χρόνια ζωής

506
Το αν θα έχουμε μακροζωία μπορεί να μην είναι εντελώς στο χέρι μας. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχουμε μερικά παραπάνω χρόνια υγιούς ζωής.

Αμερικανοί επιστήμονες λένε τώρα πως όσοι υιοθετούν ορισμένες καλές συνήθειες, οι οποίες προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, μπορεί να προσθέσουν σχεδόν μία δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής τους.

Στην έρευνα πήραν μέρος χιλιάδες εθελοντές. Και οι ειδικοί διαπίστωσαν πως υπάρχει σημαντική διαφορά στην επιβίωση μεταξύ όσων τις τηρούν και όσων όχι.

Οι 6 αυτές συνήθειες είναι οι εξής:

  1. Αποφυγή του καπνίσματος
  2. Συστηματική φυσική δραστηριότητα
  3. Ακολούθηση υγιεινής διατροφής
  4. Επαρκής ύπνος
  5. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  6. Έλεγχος της χοληστερόλης, της αρτηριακής πιέσεως και της γλυκόζη (σακχάρου) στο αίμα

Προγενέστερη μελέτη έδειξε ότι η τήρηση αυτών των συνηθειών εξασφαλίζει περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς σοβαρά, χρόνια προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη για την μακροζωία

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, την οποία εκδίδει η AHA. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι «μπορεί κάποιος να τροποποιήσει τον τρόπο ζωής του για να ζήσει περισσότερο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Lu Qi, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane, στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Dr. Qi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 23.003 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20-79 ετών. Όλοι τους συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και υποβάλλονταν σε εξετάσεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί σχεδόν 8 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, 1.359 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι τηρούσαν πιο πιστά απ’ όλους τις συνήθειες, ζούσαν κατά μέσον όρο 8,9 χρόνια περισσότερα. Στην πραγματικότητα, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 50 ετών ήταν:

  • Ακόμα 27,3 χρόνια για όσους για όσους ακολουθούσαν λιγότερο απ’ όλους αυτές τις συνήθειες
  • Ακόμα 32,9 χρόνια για όσους τις ακολουθούσαν μέτρια
  • Ακόμα 36,2 χρόνια για όσους τις ακολουθούσαν περισσότερο απ’ όλους

Οι πιο σημαντικές

Ωστόσο δεν είχαν όλες οι συνήθειες τον ίδιο αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής. Τον μεγαλύτερο είχαν:

  • Η αποφυγή του καπνίσματος
  • Ο επαρκής ύπνος
  • Η συστηματική φυσική δραστηριότητα
  • Η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα

Σε σύγκριση, λ.χ., με τους εθελοντές που κάπνιζαν, όσοι δεν κάπνιζαν κέρδιζαν κατά μέσον όρο 7,4 χρόνια περισσότερα. Όσοι κοιμόντουσαν 7-9 ώρες κάθε βράδυ κέρδιζαν 5 χρόνια ζωής σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν περισσότερο ή λιγότερο. Όσοι ρύθμιζαν καλά το σάκχαρό τους κέρδιζαν 4,9 χρόνια ζωής. Και όσοι γυμνάζονταν συστηματικά κέρδιζαν 4,6 χρόνια.

Ωστόσο τα οφέλη αυτά ΔΕΝ είναι αθροιστικά, γι’ αυτό και όσοι τηρούν και τις οκτώ συνήθειες κερδίζουν «μόνο» 9 χρόνια ζωής.

Το 42% του οφέλους αποδόθηκε από τους ερευνητές στην σημαντική μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια. Το υπόλοιπο 58% όμως, αφορούσε την προστασία από άλλα νοσήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ