6+1 λόγοι για να ξεκινήσετε να διαβάζετε λογοτεχνικά βιβλία

129

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη μυρωδιά των παλιών βιβλίων ή το ξεφύλλισμα ενός νέου. Εκτός όμως από τη χαρά που νιώθεις όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, όπως αποδεικνύεται, το διάβασμα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οφέλη από την ανάγνωση βιβλίων

Όταν μιλάμε για υγιεινές συνήθειες, θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε στη λίστα την ανάγνωση βιβλίων. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Αυξάνει τη νοημοσύνη

Όσο περισσότερα διαβάζετε, τόσο περισσότερα πράγματα θα γνωρίζετε. Όσο περισσότερα μαθαίνετε, σε τόσο περισσότερα μέρη θα πάτε. Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο γνώσης. Η έκθεση στο λεξιλόγιο μέσω της ανάγνωσης (ιδιαίτερα η ανάγνωση παιδικών βιβλίων) όχι μόνο οδηγεί σε υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ ανάγνωσης, αλλά και υψηλότερες βαθμολογίες σε γενικά τεστ νοημοσύνης για τα παιδιά. Επιπλέον, ισχυρότερες δεξιότητες πρώιμης ανάγνωσης μπορεί να σημαίνει υψηλότερη νοημοσύνη αργότερα στη ζωή.

Μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική σας δύναμη

Το τακτικό διάβασμα όχι μόνο σας βοηθά να γίνετε εξυπνότεροι, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την εγκεφαλική σας δύναμη. Ακριβώς όπως το τζόκινγκ που εξασκεί το καρδιαγγειακό σας σύστημα, έτσι και η τακτική ανάγνωση βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης δίνοντας στον εγκέφαλό σας μια καλή προπόνηση. Με την ηλικία έρχεται η γνωστική μείωση, αλλά το τακτικό διάβασμα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας, διατηρώντας το μυαλό πιο ευκρινές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Το διάβασμα μπορεί να σας δώσει ενσυναίσθηση

Το να “χαθείτε” από την πραγματικότητα διαβάζοντας ένα βιβλίο μπορεί να σας προτρέψει να σχετιστείτε με άλλους. Η λογοτεχνία, συγκεκριμένα, έχει τη δύναμη να βοηθήσει τους αναγνώστες της να κατανοήσουν τι σκέφτονται οι άλλοι διαβάζοντας τα συναισθήματα των άλλων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science. Και η κατανόηση της ψυχικής κατάστασης των άλλων είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που επιτρέπει τις περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Το διάβασμα βάζει το μυαλό σας να δουλέψει και αυτό είναι πολύ καλό. Όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το σκάκι ή τα παζλ μπορεί να έχουν 2,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ, σε σχέση με εκείνους που περνούν το χρόνο τους σε λιγότερο διεγερτικές δραστηριότητες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology δείχνει ότι η άσκηση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει, ενώ η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Το διάβασμα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε

Υπάρχει ένας λόγος που κουκουλώνεσαι κάτω από παπλώματα παρέα με ένα καλό βιβλίο (και ίσως ένα ποτήρι κρασί). Σίγουρα μετά από μια κουραστική μέρα ακούγεται τόσο ελκυστικό. Έρευνες δείχνουν ότι το διάβασμα μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το στρες. Μια μελέτη του 2009 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex έδειξε ότι το διάβασμα μπορεί να μειώσει το άγχος έως και 68 τοις εκατό. Δεν έχει σημασία τι βιβλίο διαβάζεις, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι σε βοηθάει να ξεφύγεις από τις ανησυχίες και το άγχος της καθημερινότητας και να περάσεις λίγο χρόνο εξερευνώντας το πεδίο της φαντασίας του συγγραφέα.

Το διάβασμα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε

Η ανάγνωση ενός βιβλίου σας βοηθά να χαλαρώσετε. Οθόνες όπως κινητά και tablet μπορούν πραγματικά να σας κρατήσουν ξύπνιους και ακόμη και να βλάψουν τον ύπνο σας. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά: Το πενήντα τέσσερα τοις εκατό των παιδιών κοιμούνται κοντά σε μια μικρή οθόνη και κλείνουν τα μάτια κατά μέσο όρο 20 λεπτά λιγότερο εξαιτίας αυτού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics.

Το διάβασμα είναι μεταδοτικό

Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό των γονέων εύχονται τα παιδιά τους να διαβάζουν περισσότερο για διασκέδαση. Έτσι λοιπόν όσοι θέλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γίνουν βιβλιοφάγοι μπορούν να ξεκινήσουν με το να τους διαβάζουν δυνατά στο σπίτι. Ενώ οι περισσότεροι γονείς σταματούν να διαβάζουν δυνατά αφού τα παιδιά τους μάθουν να το κάνουν μόνα τους, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα jenny.gr, μια αναφορά από το Scholastic προτείνει ότι το να διαβάζουν δυνατά στα παιδιά καθ ‘όλη τη διάρκεια του δημοτικού μπορεί να τους μεταδώσει αγάπη για τα βιβλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ