Βασιλόπιτα αλλιώς: Με λουκούμι τριαντάφυλλο και ινδική καρύδα

93

Αν έχετε διάθεση να φτιάξετε μια πρωτότυπη και πολύ νόστιμη συνταγή για βασιλόπιτα με λουκούμι τριαντάφυλλο και όμορφα διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα δεντράκια η συνταγή αυτή θα σας συναρπάσει.

Διακοσμητικά δέντρα για την βασιλόπιτα

Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα δεντράκια με τα οποία η Φαίη στόλισε τη βασιλόπιτα, θα χρειαστεί να προμηθευτούμε υποκατάστατο σοκολάτας (candy melts ή απομίμηση σοκολάτας), το οποίο λιώνει εύκολα και σταθεροποιείται αμέσως. Θα το βρούμε σε καταστήματα και e-shops που πωλούν ζαχαρόπαστες και υλικά για διακοσμητική ζαχαροπλαστική.

Αφού το λιώσουμε ανακατεύοντας, παίρνουμε με ένα κουτάλι μία μεγάλη δόση και την αφήνουμε να στάξει πάνω σε λαδόκολλα, ενώ παράλληλα κουνάμε το κουτάλι πέρα δώθε (ή με μια σύριγγα γαρνιρίσματος ή ένα πλαστικό μπουκάλι για κέτσαπ ή μέλι), ώστε να σχηματίσουμε ένα δέντρο. Κολλάμε επάνω του ένα καλαμάκι για γλειφιτζούρι και διακοσμητικά κας κας ή τρούφα και το αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί.

Υλικά για τη βασιλόπιτα- Για ταψί 25 εκ.

250 γρ. ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) + λίγο για το ταψί

300 γρ. ζάχαρη (1 1⁄2 ποτήρι νερού)

6 αυγά

1 σφηνάκι λικέρ τριαντάφυλλο ή βερίκοκο ή κονιάκ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο μαζί με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

3 κουτ. σούπας τριμμένη ινδική καρύδα + επιπλέον για το γαρνίρισμα (αν θέλουμε)

12 μικρά λουκούμια τριαντάφυλλο

έτοιμο frosting (επικάλυψη) βανίλιας, που θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ, ή άχνη ζάχαρη

Διαδικασία για την παρασκευή της βασιλόπιτας

  • Για την βασιλόπιτα με λουκούμι τριαντάφυλλο ξεκινάμε και χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά.
  • Βάζουμε το λικέρ, χαμηλώνουμε ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
  • Στο τέλος ρίχνουμε και την ινδική καρύδα και ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. και στρώνουμε στον πάτο του ένα κομμάτι λαδόκολλας, κομμένο στην ίδια διάμετρο.
  • Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και βυθίζουμε τα λουκούμια, μοιράζοντάς τα σε όλο το ταψί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 1 ώρα.
    Ξεφουρνίζουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
  • Γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη ή frosting βανίλιας.
  • Πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα ή στολίζουμε με βρώσιμα διακοσμητικά της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 29.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ