Έρευνα αποκαλύπτει αν τα βρέφη αναγνωρίζουν πρόσωπα και εκφράσεις!

481

Το μυαλό ενός νεογέννητου αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα μυστήριο. Οι πρώτες εικόνες και ήχοι που αισθανθήκαμε στον κόσμο αυτό, είναι πολύ μακρινές αναμνήσεις για τους ενήλικες.

Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο για να προσομοιώσουν την οπτική αντίληψη των νεογέννητων και να κατανοήσουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου.

Σύμφωνα με τον Δρ Svein Magnussen, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, η έρευνα αναφορικά με την ικανότητα των βρεφών να διακρίνουν τις εκφράσεις, βοήθησε να διευκρινιστεί μια μακροχρόνια συζήτηση για το θέμα.

“Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι τα νεογέννητα μωρά έχουν κακή όραση. Δεν διακρίνουν τα χρώματα και έχουν πολύ χαμηλή οπτική οξύτητα,” δήλωσε ο Δρ Magnussen στην Huffington Post.

“Γνωρίζουμε τώρα ότι τα νεογέννητα βρέφη μπορεί να είναι σε θέση να δουν και ενδεχομένως να αντιδράσουν με τα ανθρώπινα πρόσωπα και τις ανθρώπινες εκφράσεις του προσώπου. Για το θέμα αυτό υπήρχε μια ανοικτή συζήτηση μέσα στους κόλπους της αναπτυξιακής ψυχολογίας”.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν εικόνες από πρόσωπα που εκφράζουν διάφορα συναισθήματα και φίλτραραν την οπτική πληροφορία που γνώριζαν ότι ένα νεογέννητο δεν θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μωρά μόλις μερικών εβδομάδων δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου, και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από το πρόσωπο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να το δουν.

Με βάση αυτή τη γνώση, άλλαξαν τις φωτογραφίες έτσι ώστε να απεικονίσουν αυτό που πίστευαν ότι ένα μωρό θα είναι σε θέση να δεί στην απόσταση των 30, 60 και 120 εκατοστών.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νεογνά θα μπορούσαν πιθανώς να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές εκφράσεις ενός προσώπου από 30 εκατοστά μακριά, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση πιθανότατα τα πάντα θα είναι ομιχλώδη στα μάτια ενός μωρού.

Εδώ είναι τι πιστεύουν οι επιστήμονες ότι βλέπουν τα μωρά σε αυτές τις αποστάσεις:

 

infants-sight

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ