HPV, ο ιός των θηλωμάτων… Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

726

Ο ανθρώπινος ιός των θηλωμάτων είναι γνωστός ως HPV (Human Papilloma Virus).

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού και κάθε τύπος συνοδεύεται από διαφορετικό αριθμό.

Η λοίμωξη με τον HPV είναι πολύ συχνή και υπολογίζεται ότι περίπου οι 7 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό σε κάποια φάση της ζωής τους. Στις περισσότερες γυναίκες η λοίμωξη δεν προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα και υποχωρεί από μόνη της.

Μετάδοση

Ο ιός μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένη, καθώς μπορεί να μεταδοθεί και από απλή επαφή του δέρματος των γεννητικών περιοχών, όπως από το δέρμα του όσχεου στον άνδρα και από το δέρμα του αιδοίου στη γυναίκα.

Οι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού, οι HPV16 και HPV 18, ευθύνονται κυρίως για τις παθολογικές αλλαγές που συναντάμε στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας, οι γνωστές δυσπλασίες ή προκαρκινικές αλλοιώσεις. Οι χαμηλού κινδύνου τύποι όπως οι HPV6 και HPV11, ευθύνονται για τα κονδυλώματα.

Δεν μπορεί κανείς να απαντήσει στα ερωτήματα από πού ή πότε ή από ποιόν μεταδόθηκε ο ιός, για αυτό δεν πρέπει τα ζευγάρια να οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα σε θέματα απιστίας.

HPV και καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Μερικοί τύποι του HPV μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, γι’αυτό και ονομάζονται υψηλού κινδύνου και αυτοί είναι οι τύποι 16,18,31,33,45.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως όταν κάποια γυναίκα βρεθεί θετική σε αυτούς τους τύπους του ιού, θα αναπτύξει καρκίνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι σημαντικό ρόλο για ανάπτυξη καρκίνου παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας καθώς και το κάπνισμα.

Ούτε αυτό σημαίνει, πως όταν μια γυναίκα που βρεθεί θετική σε υψηλού κινδύνου HPV, η οποία καπνίζει και έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πάθει καρκίνο, αρκεί να κάνει τακτικά το Τεστ Παπανικολάου, που θα ανιχνεύσει έγκαιρα οποιαδήποτε παθολογικά κύτταρα προτού μετατραπούν σε καρκινικά.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία πού μπορεί να καταπολεμήσει τον HPV. Συνήθως από μόνος του ο οργανισμός με τη δημιουργία αντισωμάτων τον εξουδετερώνει, διαδικασία που μπορεί να πάρει από μερικούς μήνες ως χρόνια.

Φυσικά, υπάρχει θεραπεία αφαίρεσης των παθολογικών κυττάρων, ώστε να μην μετατραπούν σε καρκινικά με τη βοήθεια ηλεκτροχειρουργικής ή laser.

Πρόληψη

Το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά δεν το εξαλείφει.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης έχει αποδειχθεί πως είναι το εμβόλιο σε κορίτσια προτού αρχίσουν σεξουαλικές επαφές. Η αξία του εμβολίου έχει αποδειχθεί και σε πιο μεγάλες ηλικίες και μετά από την έναρξη επαφών, αφού προλαμβάνει από καινούριες, μελλοντικές λοιμώξεις.

Μεγάλη έρευνα στην Αυστραλία, όπου σημαντικό μέρος του πληθυσμού εμβολιάστηκε, έχει δείξει σημαντική μείωση στην εμφάνιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των κονδυλωμάτων. Άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως προλαμβάνει πέραν του 75% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός.

Το εμβόλιο έχει δείξει καλό προφίλ ασφάλειας αφού μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί πέραν των 100 εκατομμυρίων ατόμων.

HPV τεστ

Σε οριακές ή χαμηλού βαθμού κυτταρικές αλλοιώσεις, συνιστάται έλεγχος για τον ιό HPV. Αν βρεθεί HPV υψηλού κινδύνου ενδείκνυται κολποσκόπηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ