15 τρόποι να επιβραδύνεις το ρολόι της βιολογικής σου ηλικίας

460

Ναι, δε μπορούμε να μείνουμε νέες για πάντα. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε

Η ηλικία μιας γυναίκας ανέκαθεν ήταν ένα θέμα ταμπού. Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Οι απαιτήσεις και τα πρότυπα δημιουργούν την ανάγκη να… σταματήσουμε το ρολόι της βιολογικής μας ηλικίας. Και υπάρχουν τόσοι τρόποι που (προσωρινά) σβήνουν τον χρόνο, τουλάχιστον στην επιφάνεια.

Προϊόντα, τεχνικές, η πρόοδος της ιατρικής αλλά και η ποιότητα ζωής είναι παράγοντες που βοηθούν στο «πάγωμα» της ηλικίας. Ή στη διατήρηση μιας όμορφης εμφάνισης ακόμα και όταν οι ρυτίδες δεν είναι εύκολο να κρυφτούν.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξει κάποια είναι αυστηρά προσωπική της υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, η βιολογική της ηλικία – ο ρυθμός με τον οποίο γερνάει εσωτερικά – είναι πολύ πιο δύσκολο να κρυφτεί. Η λάμψη του δέρματος, η στάση του σώματος, το βάρος, τα επίπεδα ενέργειας, ο τρόπος που κινείται, δίνουν νέες πληροφορίες και μπορεί να αποκαλύψουν όλα τα μυστικά της.

Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι η εξωτερική γήρανση είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα σου. Δεν αφορά μόνο την εμφάνισή σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι. Για να επαναφέρεις το χρονολογικό σου ρολόι, θα πρέπει να βουτήξεις βαθιά κάτω από το δέρμα σου. Να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να τον φροντίσεις ουσιαστικά.

Κανείς δεν μπορεί να γυρίσεις το χρόνο πίσω. Αλλά αξίζει να προσπαθήσεις να μεγαλώσεις όμορφα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, για να επιβραδύνεις χωρίς χειρουργικό νυστέρι και botox τη βιολογική ηλικία σου. Δες, λοιπόν, παρακάτω πώς θα πατήσεις reset στο χρόνο.

1. Μείνε νέα, μείνε ευέλικτη
Η διατήρηση της ευελιξίας έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την φυσική σου κατάσταση. Προσπάθησε να κάνεις stretching τακτικά, για να είσαι πιο ευλύγιστη και να έχεις πιο υγιή καρδιά.

2. Πες αντίο στη ζάχαρη
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή, μια σημαντική αιτία γήρανσης του δέρματος. Επίσης, αποσύνθεση του κολλαγόνου, μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και περισσότερες ρυτίδες. Βλάπτει τα οστά, τα δόντια, τον μυϊκό ιστό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, η ύπαρξη υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

3. Άμυνα τώρα
Ο ρυθμός γήρανσης εξαρτάται από την ικανότητά σου να επουλώνεις, να αναγεννάς και να απαλλάσσεις το σώμα σου από μολύνσεις. Τα καλά νέα είναι ότι το λεπτό και γυμνασμένο σώμα μπορεί να δώσει ώθηση στην άμυνα του οργανισμού σου. Όσο περισσότεροι μύς, τόσο μεγαλύτερη άμυνα.

4. Όρθια στάση
Ο χρόνος και η βαρύτητα μπορεί μερικές φορές να συμπιέσει τη σπονδυλική στήλη. Αλλά η κακή στάση του σώματος είναι συχνά αποτέλεσμα κακών συνηθειών. Όπως η καθιστική ζωή και η μυϊκή αδυναμία. Δυνάμωσε τους μύες του κορμού σου. Επίσης, υιοθέτησε τρόπους σωστής στάσης του σώματος και προστασίας της σπονδυλικής στήλης.

5. Fitness προσώπου
Οι μύες του προσώπου σου χρειάζονται επίσης γυμναστική. Η τόνωσή τους συμβάλλει στη μείωση των ορατών σημείων γήρανσης, όπως της ελαστικότητας και του πάχους του δέρματος. Ο στόχος είναι να απελευθερώσεις την ένταση των μυών (ειδικά στο σαγόνι) και να τους «χτίσεις», ώστε να στηρίζεται καλύτερα το δέρμα και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Λιγότερη ένταση και καλύτερη κυκλοφορία σημαίνει καλύτερη ροή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του δέρματος.

6. Λιγότερο Stress
Όταν βρίσκεσαι υπό πίεση, το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες στρες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης, της νοραδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Επιταχύνεται η αναπνοή σου, προκαλώντας περισσότερο στρες. Όλο αυτό προκαλεί βλάβη εξαιτίας των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα, φλεγμονή και βραδύτερη πέψη. Μακροπρόθεσμα, το χρόνιο άγχος εμποδίζει ζωτικά θρεπτικά συστατικά από τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου.

Αντίθετα, οι βαθιές αναπνοές κάνουν μασάζ στον πνεύμονα και τονώνουν το νευρικό σου σύστημα. Δοκίμασε να τις εξασκήσεις.

7. Tech neck
Κάθε φορά που κοιτάζεις προς τα κάτω στο τηλέφωνό σου, διπλασιάζεις το βάρος στους μύες του λαιμού. Συν ότι αναγκάζεις το δέρμα κάτω από το πηγούνι να κρεμάσει. Κράτα το τηλέφωνό σου ψηλά στο επίπεδο των ματιών. Επίσης, ενδυνάμωνε με γυμναστική προσώπου τους μυς του λαιμού σου τακτικά.

8. Κάνε yoga στο πρόσωπό σου
Yogic facelift! Η στήριξη κεφαλιού και ώμων, ο σκύλος που κοιτάζει κάτω και το άροτρο αποτελούν στάσεις yoga κατά της γήρανσης. Αυξάνουν την ροή του οξυγονωμένου αίματος στο πρόσωπό σου, ενισχύοντας τη λεμφική αποστράγγιση.

9. Θεραπεία αγγίγματος
Το μασάζ μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Ακόμα αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

10. Αρχαίες μέθοδοι για σύγχρονες γυναίκες
Το Gua sha (στα κινέζικα «πρόσωπο που ξύνεται»), το cupping του προσώπου και τα rollers με νεφρίτη είναι τώρα hot trend. Πολλές γυναίκες αγκαλιάζουν τις αρχαίες πρακτικές, για να εξαλείψουν τα χρόνια. Επίσης, ο βελονισμός του προσώπου βοηθάει στην τόνωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του πρηξίματος και στην παραγωγή κολλαγόνου.

11. Ενδυνάμωση και δυνατές κινήσεις
Μετά την ηλικία των 30, θα πρέπει να προσπαθείς λίγο πιο περισσότερο, για να έχεις γραμμωμένους μύες. Αλλά αξίζει. Βοηθούν στη διατήρηση του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα. Σε αναζωογονούν και αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, ειδικά γύρω από τη μέση σου (π.χ. μεσαία ηλικία). Στόχευε στις δύο προπονήσεις την εβδομάδα τουλάχιστον, χρησιμοποιώντας το σωματικό σου βάρος ως αντίσταση.

12. HIIT it now
Τα μιτοχόνδρια είναι σαν τις μικρές μπαταρίες μέσα στα κύτταρα που παράγουν ενέργεια. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η διαδικασία παραγωγής επιβραδύνεται. Με το high-intensity interval training μπορείς να το αλλάξεις αυτό.

13. Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου
Η μοίρα του προσώπου σου δεν βασίζεται στα γονίδιά σου, αλλά στις επιλογές του τρόπου ζωής σου. Η φωτογήρανση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση σε UV και η αφυδάτωση.

14. Ο ύπνος ομορφιάς
Η ορμόνη ύπνου ή αλλιώς μελατονίνη δεν είναι μόνο υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κιρκαδικού σου ρυθμού. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει το στρες. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία του εγκεφάλου και καίει το λίπος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το να κοιμάσαι καλά, λοιπόν, σίγουρα θα σε βοηθήσει.

15. Προγραμματισμός γευμάτων
Τα τρόφιμα που τρως έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του δέρματός σου και στον ρυθμό κυτταρικής γήρανσής σου. Καλό είναι να μη στερείσαι θρεπτικά συστατικά. Να τρως φρούτα, λαχανικά και καλής ποιότητας άπαχες πρωτεΐνες για την αναγέννηση των κυττάρων σου. Απόφυγε τα αλμυρά, τα ζαχαρούχα και τα τηγανητά τρόφιμα. Και μην ξεχνάς τη μαύρη σοκολάτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει θετική επίδραση στη διάθεσή σου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ