Βία κατά των γυναικών, ένα ανομολόγητο έγκλημα… Τι πρέπει να κάνω;

742
Portrait of woman

Βία κατά των γυναικών είναι κάθε πράξη, ή απειλή πράξης, βίας που συνδέεται με το φύλο και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές βλάβες ή σε ταλαιπωρία της γυναίκας. Θύματα βίας γίνονται γυναίκες διαφόρων ηλικιών, φυλών, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Η ανοχή στην άσκηση βίας ή την απειλή βίας πλήττει το βιοτικό επίπεδο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

1/5 ζει με βίαιο σύντροφο

1/2 γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του συντρόφου της

1/3 γυναίκες που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων κακοποιήθηκε από το σύζυγο ή σύντροφό της

* Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου το 2000

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Στην περίπτωση που βρίσκεσαι ήδη σε σχέση κακοποίησης υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις ένα νέο περιστατικό βίας: 

– Προσπάθησε να εξασφαλίσεις από πριν υποστηρικτικό περιβάλλον δηλαδή φίλες και φίλους, συγγενείς, γείτονες, που θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν παρέχοντάς σου στέγη, τροφή, χρήματα, συνοδεία σε υπηρεσίες κ.λπ.
– Να έχεις σκεφτεί που θα πας αν χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι π.χ. κάποια φίλη ή ξενοδοχείο.
– Να αποταμιεύεις χρήματα.
– Να έχεις έτοιμη μια τσάντα με τα απαραίτητα για σένα και τα παιδιά σου και χρήσιμα έγγραφα όπως: βιβλιάριο καταθέσεων δικό σου, φωτοτυπίες βιβλιαρίου του συζύγου, φωτοτυπία φορολογικής δήλωσης, τίτλους περιουσιακών στοιχείων, πιστοποιητικά που αφορούν τα παιδιά κ.λπ.
– Αν είναι δυνατόν να έχεις συνεννοηθεί από πριν με μια γειτόνισσα ώστε να καλέσει την αστυνομία μόλις ακούσει φωνές.

Σε περίπτωση που έχεις υποστεί κακοποίηση μπορείς:

– Να υποβάλεις μήνυση κατά του δράστη (προφορική ή γραπτή) σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα, να ζητήσεις την καταγραφή του περιστατικού κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος και να ζητήσεις αντίγραφο.
– Να ζητήσεις από τον εισαγγελέα υπηρεσίας να δώσει έγγραφη εντολή στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα να καλέσουν το δράστη προκειμένου να του γίνουν «συστάσεις» (εάν δεν θέλεις να υποβάλλεις μήνυση εναντίον του).
– Να ζητήσεις από τον εισαγγελέα να δώσει εντολή στον αρμόδιο ιατροδικαστή να υποβληθείς σε ιατροδικαστική εξέταση από τον οποίο μπορείς να ζητήσεις να λάβεις το αντίγραφο της ιατροδικαστικής εξέτασης.
– Αν πας σε νοσοκομείο ζήτησε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων ως κακοποίηση και κράτησε αντίγραφο.
– Εάν δεν επιθυμείς να επιστρέψεις στη συζυγική στέγη, μπορείς να μετακομίσεις προσωρινά με τα ανήλικα παιδιά σου. Καλό όμως είναι να έχεις ζητήσει προηγουμένως την καταγραφή του γεγονότος της κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας ή να στείλεις μια εξώδικο δήλωση που να ανακοινώνει στο σύζυγο τη μετοίκιση τη δική σου ή/ και των παιδιών σου.

Σε περίπτωση που έχεις υποστεί βιασμό μπορείς:

– Να υποβάλεις μήνυση σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα ή στον εισαγγελέα άσκησης Ποινικής Δίωξης.
– Να ζητήσεις από τον εισαγγελέα υπηρεσίας να εκδώσει εντολή στον ιατροδικαστή προκειμένου να υποβληθείς σε ιατροδικαστική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί ο βιασμός και να σου χορηγηθεί βεβαίωση. – Σημειώνεται ότι η ιατροδικαστική εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και χωρίς να έχει προηγηθεί καθαρισμός του σώματος και αλλαγή ρούχων.

Αν απευθυνθεί σε σένα μια κακοποιημένη γυναίκα για βοήθεια:

– Προσπάθησε να την ηρεμήσεις.
– Μην την πιέζεις να πάρει αποφάσεις που δεν είναι ακόμη έτοιμη να πάρει.
– Μην την κρίνεις ή την κατακρίνεις για τη στάση που κρατάει απέναντι στο δράστη της κακοποίησης.
– Προσπάθησε να σταθείς δίπλα της για να μπορέσει να απευθυνθεί σε σένα όταν το χρειάζεται.
– Ενημέρωσέ την για τα δικαιώματά της και για το τι μπορεί να κάνει.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γραμμή SOS «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» κατά της οικογενειακής βίας του Δίκτυου Γυναικών Ευρώπης (πανελλαδικής εμβέλειας), χωρίς χρέωση: 800 11 88881, για κλήσεις από κινητό: 210/ 7786800, 9π.μ.9μ.μ. καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες, παθητική ακοή και: νομική και ψυχολογική στήριξη από δίκτυο εθελοντών/τριών νομικών και ψυχολόγων.

Εθνικό Κέντρο ʼμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) Εθνικής Αντιστάσεως και Θησέως, Τέρμα Φοίνικα, 2310/ 471 101 και Καπάτου 4, Περιοχή Αξιού, 2310/ 550 905, Δευτέρα και Τετάρτη: 7.30π.μ.8μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 7.30π.μ. 3μ.μ., ψυχοκοινωνική στήριξη.

ΧΕΝ Κοινωνική Υπηρεσία, Μητροπόλεως 18, 2ος.όροφος, 2310/ 279 792, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9π.μ.3μ.μ. Τετάρτη: 12μ.μ.6μ.μ. ή 1.30μ.μ.7.30μ.μ., νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, παραπομπή, αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου.

Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καραολή & Δημητρίου 16, 2310/ 555 074, Δευτέρα έως Παρασκευή: 7π.μ. 2.30μ.μ., ψυχοκοινωνική στήριξη, σίτιση, φιλοξενία (έως τρεις μήνες).

Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (Κ.Κ.Υ.Γ.), Καμβουνίων 8, 2310/ 272 725, (10π.μ.2μ.μ.), 2310/ 276 782 (10π.μ.4μ.μ.), Δευτέρα έως Παρασκευή: 10π.μ.4μ.μ., ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ