Πλατφόρμες: Οι 10 συμβουλές για να περπατήσουμε με άνεση και στιλ!

480

Αγαπημένη επιλογή, ειδικά την καλοκαιρινή σεζόν, οι πλατφόρμες δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα. Προσθέτουν ύψος και χαρίζουν άνεση αλλά ταιριάζουν σε κάθε στιγμή; Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε λάθη; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και φορέστε τις πλατφόρμες με τους καλύτερους τρόπους!

Κατασκευασμένες από φελλό, πλαστικό, ελαστικό υλικό ή ξύλο, οι υπερυψωμένες σόλες τους είναι ο πιο χαλαρός τρόπος για να κερδίσουμε λίγα εκατοστά χωρίς να ταλαιπωρήσουμε το σώμα μας την περίοδο αυτή.

Η ιστορία μιας σόλας!
Με τις πλατφόρμες μας δεν περπατάμε απλώς με χάρη αλλά συνεχίζουμε και μια παράδοση που τρέχει πίσω στον χρόνο και φθάνει στους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους αλλά και τους Ιάπωνες και τους Κινέζους.

Συνδεδεμένες με τη θεατρική ενδυμασία στην Αρχαία Ελλάδα και την κοινωνική τάξη στη Βενετία του 16ου αιώνα, τις συναντήσαμε στις παραδόσεις της περίφημης Όπερας του Πεκίνου αλλά και στις γυναίκες της δυναστείας Qing τον 17ο αιώνα που είχε τις ρίζες της στην μειονότητα των Manchu.

Οι πλατφόρμες αυτών των γυναικών, που έμειναν γνωστές στην ιστορία ως εκείνες με τα χρυσά μαλλιά και τα θεϊκά πόδια, είχαν αποσπώμενες σόλες. Μια ιδέα που υιοθετήθηκε αργότερα από τη μόδα της δυτικής κοινωνίας.

Η είσοδος στη μόδα

Πρακτικές αφού απομάκρυναν τα πόδια από τη σκόνη του δρόμου, οι πλατφόρμες κέρδισαν έδαφος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι το ’50, προτού δηλαδή ξεκινήσει η τρελή κούρσα των τάσεων τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο διαδεδομένο σχέδιο παρουσιάστηκε με την υπογραφή του Moshe Kimmel για την ηθοποιό Μάρλεν Ντίτριχ και έκανε μεγάλη εντύπωση στους ελίτ κύκλους του Μπέβερλι Χιλς.

Λίγο αργότερα, οι πλατφόρμες είχαν μετασχηματιστεί σε λαμέ μπότες και πάταγαν ρυθμικά στις ντίσκο δίνοντας τον ρυθμό σε μια νέα εποχή. Τα ‘70s κυριαρχούσαν και τα κορίτσια ήταν έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο…

Ο αέρας της γυναικείας επανάστασης στη μόδα και το θέαμα οδηγεί την σχεδιάστρια Vivienne Westwood να σχεδιάσει πλατφόρμες με ύψος 22 εκατοστών ενώ με πολύ χαμηλότερες, των 13 εκατοστών περίπου, η μαύρη γαζέλα των ντεφιλέ, Naomi Campbell, γλιστράει στην πασαρέλα σε ένα στιγμιότυπο που έμεινε για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.

Ο απόλυτος οδηγός για να φορέσετε ντένιμ!
Οι πλατφόρμες παραμένουν ζωντανές στη σκηνή χωρίς να χάνουν το… χειροκρότημα. Ένα γυναικείο συγκρότημα, οι Spice Girls, θα τις φορέσουν στις εμφανίσεις τους αναβιώνοντας την τάση, η οποία θα περάσει στους χαρακτήρες της Disney σε μια βιομηχανία που άνθησε την ίδια δεκαετία του ΄90 επηρεάζοντας και τις νεαρότερες γενιές.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν τις φορέσουμε

Συμβουλή #1
Δείχνουν υπέροχες με λευκά ή εμπριμέ το καλοκαίρι και ιδανικά μπορεί να δημιουργούν ελαφριά αντίθεση, αν επιλέξουμε μια απόχρωση από το σχέδιο του φορέματός μας που θα ζωηρέψει το σύνολο.

Αφήνοντας ελεύθερα τα δάχτυλα των ποδιών μας να αναδεικνύουν το πεντικιούρ μας συνδυάζονται με μια σοφιστικέ καλοκαιρινή τσάντα που θα ταιριάζει με το συγκεκριμένο ύφος.

Συμβουλή #2
Φροντίζουμε, ειδικά αυτή την εποχή που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα υλικά να επιτρέπουν στο πόδι μας να αναπνέει. Αυτό ισχύει και για τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένες και οι σόλες τους.

Για παράδειγμα, η επιλογή σόλας από φελλό που είναι ελαφρύς και μια φαρδιά ταινία που δεν θα μας στενεύει σε περιόδους που η ζέστη δημιουργεί οιδήματα.

Συμβουλή #3
Δοκιμάζουμε και την επιλογή ενός platform sneaker, αν μας αρέσει το sporty look. Είναι ιδανικό για το καλοκαίρι και η σχεδιάστρια Isabel Marant είχε φροντίσει πρώτη να μας δείξει από προηγούμενες συλλογές της τον δρόμο για άνεση και κομψότητα.

Συμβουλή #4
Ακόμη και στο γραφείο και μάλιστα σε απαιτητικό επαγγελματικό περιβάλλον, οι πλατφόρμες μπορούν να υιοθετηθούν. Ειδικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα που οι κανόνες αποκτούν πιο casual μορφή, υπάρχουν σοφιστικέ σχέδια που ταιριάζουν αρμονικά με παντελόνια, κουστούμια και pencil φούστες χωρίς να αφαιρούν ούτε ένα εκατοστό από το κύρος μας.

Συμβουλή #5
Ο καλύτερος τρόπος για να δείξουν τα πόδια μας πιο λεπτά είναι να συνδυάσουμε πέδιλα – πλατφόρμες με μίντι φούστες. Αν το επιτρέπει ο σωματότυπός μας, μπορούμε να αναδείξουμε τη μέση μας με ένα κοντό top.

Ή απλώς μπορούμε να συνδυάσουμε μια φαρδιά φούστα με ένα λευκό πουκάμισο και τις αγαπημένες μας πλατφόρμες που θα δένουν στους αστραγάλους μας.

Συμβουλή #6
Αν θέλουμε να τις συνδυάσουμε με ένα μακρύ φόρεμα, επιλέγουμε μια αεράτη γραμμή που να έχει και κάποια ανοίγματα, ώστε να αναδεικνύονται με το περπάτημα και τα πόδια μας.

Συμβουλή #7
Για όσες διαθέτουν ψηλά πόδια, οι άνετες πλατφόρμες ταιριάζουν με παντελόνια που τελειώνουν λίγο πάνω από τον αστράγαλο. Ιδανικός συνδυασμός και για το γραφείο με υφασμάτινα παντελόνια αλλά και με τζιν.

Συμβουλή #8
Τον χειμώνα μπορεί οι επιλογές να μην είναι τόσο πολλές αλλά οι μπότες πλατφόρμες μπορούν να μας απαλλάξουν από την ταλαιπωρία των λεπτών τακουνιών. Μποτάκια χαμηλά σε αυτό το σχέδιο, μέχρι τον αστράγαλο, δείχνουν κομψό το πόδι χαρίζοντας νεανικό στιλ.

Συμβουλή #9
Για τις πιο τολμηρές από εμάς που μπορούν να υποστηρίξουν ένα απόλυτα σοφιστικέ στιλ, οίκοι μόδας και σχεδιαστές, όπως η Prada, ο Christian Louboutin και οι Dolce & Gabbana έχουν προσφέρει πλατφόρμες σε σχέδια που έχουν ξεφύγει από τα στερεότυπα. Πραγματικά έργα Τέχνης φοριούνται από όλες όσες είμαστε έτοιμες να διαδηλώσουμε τα πιστά αισθήματά μας στη μόδα.

Συμβουλή #10
Ονομάστηκαν flatforms και είναι οι ίσιες πλατφόρμες που προστέθηκαν σε παπούτσια flat, δίνοντάς μας ύψος. Ακόμα και ένα κλασικό Oxford ζευγάρι απέκτησε άλλη εικόνα με τις ενιαίες σόλες που δανείστηκε από τις πλατφόρμες και μας έβγαλε ασπροπρόσωπες τη χειμωνιάτικη σεζόν.

Πραγματικά, οι άπειρες εκδοχές που κυκλοφορούν πια στα καταστήματα λιανικής είναι η καλύτερη ιδέα για να φορέσουμε ίσια παπούτσια αλλά με λίγα εκατοστά ύψος!

Από την Δέσποινα Σάμψων

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ