Μακαρονόπιτα µε τυριά και ζαμπόν, δεν θα μείνει ούτε δείγμα από το ταψί

316

Η μακαρονόπιτα με τυριά και ζαμπόν ιδανικά πρέπει να γίνει με χοντρά μακαρόνια. Ωστόσο, όπως έχουμε πει πολλές φορές στις δύσκολες μέρες που περνάμε καλό είναι να μην πετάμε ποτέ φαγητό. Έτσι, αν έχουν περισσέψει μακαρόνια θα μπορούσατε να τα αξιοποιήσετε κάνοντας ένα καινούργιο φαγητό που είναι βέβαιο πως θα το λατρέψουν τα παιδάκια σας. Επίσης, λόγω της ευκολίας του και της γρηγοράδας της παρασκευής όταν βαριέστε να κάνετε περίπλοκα φαγητά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. (Πατάτες γεμιστές με λαχταριστή γραβιέρα, μπέικον και πιπεριά).

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την μακαρονόπιτα με τυριά και ζαμπόν

  • 500 γρ. μακαρόνια (χοντρά για παστίτσιο)
  • 200 γρ. ζαμπόν βραστό (ψιλοκομμένο)
  • 200 γρ. τυρί τριμμένο τύπου γκούντα
  • 200 γρ. mozzarella τριμμένη
  • 200 γρ. δανέζικο σκληρό τυρί τριμμένο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • Λίγο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

Παρασκευή της μακαρονόπιτας με τυριά και ζαμπόν

Για τα μακαρόνια

  • Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια για 7΄σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  • Σουρώνουμε να φύγουν τα νερά από τα βρασμένα μακαρόνια.
  • Προσθέτουμε 30 γραμμάρια βούτυρο και τα ανακατεύουμε ελαφρά να βουτυρωθούν.

Για τη μακαρονόπιτα με τυριά

  • Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκατ. ή στρογγυλό ταψί 28-30 εκ.
  • Βουτυρώνουμε το σκεύος στη βάση και στα πλαϊνά με μέρος από το υπόλοιπο βούτυρο. Αν θέλετε να ξεφορμάρετε εύκολα την μακαρονόπιτα, ντύστε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βουτυρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί με όσο βούτυρο έχει απομείνει.
  • Εναλλακτικά βάλτε την μακαρονόπιτα σε στρογγυλό ταψί που διαθέτετε.
  • Βάζουμε σε μια στρώση το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά.
  • Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
  • Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
  • Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της μακαρονόπιτας.
  • Ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με σύρμα σε ένα μπολ, ν’ αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας τα καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με τα υγρά υλικά τη μακαρονόπιτα.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας με λεπτές φέτες ντομάτας.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε την μακαρονόπιτα με τυριά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για λίγα επιπλέον λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά, όπως αναφέρει η δημιουργός της συνταγής Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Για το σερβίρισμα

  • Γαρνίρουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.
  • Αφού κρυώσει ελαφρά, την κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα.
  • Τη σερβίρουμε με αρωματική κρύα ή ζεστή σάλτσα ντομάτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ