Λικέρ ρόδι…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

421

Αυτός ο μήνας, ο Νοέμβρης, σ όλη την Ελλάδα είναι και ο μήνας και του ροδιού, αφού τον πρώτο ρόλο έχει η ελιά.

Αυτό το πανέμορφο δέντρο με τους βυσσινοκόκκινους καρπούς του, είναι μια οφθαλμική αλλά και γευστική πανδαισία.

Τα ρόδια είναι ο εύκολος «μεζές» για μια ρακή, το καθημερινό φρούτο, ο εξαιρετικός χυμός του, και φυσικά, το ωραιότερο διακοσμητικό για το σπίτι, που έχει ζωγραφιστεί ανά τους αιώνες…

Τα ρόδια δυστυχώς, δεν μπορείς να τα φυλάξεις στην κατάψυξη όπως πολλά άλλα είδη, διατηρούνται βέβαια έτσι ολόκληρα για κάποιους μήνες, σε ειδικές συνθήκες, αλλά τίποτα άλλο.

Εγώ λοιπόν, που δεν θέλω να πετάξω ούτε ένα σπυρί, τα κάνω σιρόπι για παγωτό για το καλοκαίρι, λικέρ για τις νύχτες του χειμώνα αφού το λικέρ ρόδι είναι το ποτό των Χριστουγέννων…

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ ρόδι.

Υπάρχουν δυο τρόποι, ο πρώτοςείναι για τους… φυγόπονους και ο δεύτερος λίγο πιο μπελαλίδικος.

Ας ξεκινήσουμε με τον πρώτο τρόπο λοιπόν, τον εύκολο.

Θέλει απλά να καθαρίσουμε τα ρόδια, να τα ζυγίσουμε και να δούμε το τελικό τους βάρος.

rodia

Αμέσως μετά, τα βάζουμε μέσα σε ένα ευρύχωρο βάζο, ρίχνουμε την μισή ποσότητα του βάρους τους ζάχαρη και όλο το υπόλοιπο, αν έχετε ρακή, το συμπληρώνετε με ρακή, αν δεν έχετε, θα βάλετε βότκα, όχι όμως αλκοόλ με χρώμα, θα ρίξετε μέσα 3-4 ολόκληρα ξερά γαρίφαλα , θα το ανακατέψετε καλά και θα το κλείσετε για ένα μήνα, αν είναι και κοντά σε ήλιο ακόμα καλύτερα.

rodia

Μετά από ένα μήνα, το ανοίγετε, το σουρώνετε καλά, το βάζετε σ ένα γυάλινο μπουκάλι και το αφήνετε να «κάτσει» δυο μέρες. Μετά, το ξανασουρώνετε σιγά σιγά, να μην κουνηθεί πολύ, με λεπτή γάζα και είναι απολύτως έτοιμο!!

Τα σπόρια του ροδιού που θα σουρώσετε, μπορείτε να τα κρατήσετε σ ένα σακουλάκι στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσετε η στην γέμιση της γαλοπούλας η σε πιλάφι.

Είπαμε, δεν πετάμε ούτε σπυρί!!

Ο δεύτερος τρόπος θέλει αποχυμωτή, γιατί ως κύριο υλικό,εχει τον χυμό του ροδιού, δηλαδή δυο δουλειές παραπάνω από τον προηγούμενο τρόπο, τον αποχυμωτή για να πάρουμε τον χυμό και όλα τα σύνεργα του αποχυμωτή, που δεν είναι και λίγα, για πλύσιμο!!

Αφού λοιπόν έχουμε τον χυμό του ροδιού, τον ζυγίζουμε, τον ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, συμπληρώνουμε την ίδια ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε με 3-4 ξερά γαρίφαλα, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Το αφήνετε μέχρι την επόμενη μέρα και μετά, κρατάτε όσο θέλετε για σιρόπι που θα το χρησιμοποιήσετε η σε παγωτό η με το γιαούρτι και το υπόλοιπο το βάζετε σ ένα μπουκάλι, να ξεπεράσει την μέση του μπουκαλιού και γεμίζετε το υπόλοιπο με ρακή η βότκα, το κουνάτε να αναμιχθεί καλά και είναι έτοιμο!!!

Εσείς αποφασίζετε…

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here