Φακές σούπα η…. «το κρέας των φτωχών» σε τρεις παραλλαγές!! Από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

450

Είναι κι η μέρα σήμερα κάπως χειμωνιάτικη και σκέφτηκα να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο φαγητό, φακές σούπα …

Οι φακές καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται, ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία, είναι δε τόσο θρεπτικές, που λέγεται, ότι οι δούλοι που εργάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στην Αίγυπτο, έτρωγαν πολλές φακές και έτσι αναπλήρωναν το κρέας, έχουν βρεθεί στις ανασκαφές.

Πάντως ως «το κρέας των φτωχών» , πλασαρίστηκε κάπου στον 19ο αιώνα, από την γυναίκα ενός Λουδοβίκου, δεν θυμάμαι ποιου, η οποία τις έδινε στο προσωπικό του παλατιού για το φαγητό τους και έτσι αναπλήρωνε το κρέας που δεν τους έδινε.

Και για του λόγου το αληθές να σας πω, πως 50 γραμμάρια  φακής, περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος.

ΦΑΚΕΣ ΞΕΡΕΣ

Αυτά τα ολίγα για την φακή δυναμίτη και πάμε να την βράσουμε…

Βάζουμε τις φακές μας σ ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε για να φύγουν οι σκόνες, την ποσότητα την καθορίζετε εσείς, ανάλογα με τα άτομα που θα την… τιμήσουν.

Αφού την ξεπλύνουμε, την βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τριμμένη ντομάτα, λάδι, αλατοπίπερο, δαφνόφυλλα,  λίγο κρεμμυδάκι ξερό περασμένο στο μούλτι και αν σας αρέσει το σκόρδο, βάλτε μια σκελίδα που στο τέλος θα την πετάξετε, εγώ δεν βάζω ποτέ σκόρδο.

Θα βάζετε πάντα τελευταίο το νερό, είπαμε, πως ανάλογα με την ποσότητα της φακής είναι και το νερό και το βάζουμε στο τέλος, ώστε μετά το λάδι και την ντομάτα να βάλετε όσο χρειάζεται, για να μην κάνετε φακές μπλούμ, κατά την έκφραση του στρατού, αλλά «χυλωμένη».

Η φακή χρειάζεται για να βράσει, περίπου μια ώρα στην κανονική κατσαρόλα με επιστασία, γιατί σίγουρα θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω νερό να ρίξετε μέχρι το τέλος, ενώ στην χύτρα ταχύτητας 25 λεπτά, ακούραστα…

Αυτό ήταν, η φακή μας είναι έτοιμη, αν σας αρέσει, εμένα πολύ, μου διεγείρει την όσφρηση και την όρεξη, ρίχνετε λίγο ξύδι και την ανακατεύετε.

Συνοδεύεται με μια ωραία πράσινη σαλάτα, η σαλάτα λάχανο, φρέσκο ψωμάκι και άσπρο τυρί…

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ

Όμως η φακή δεν τρώγεται μόνο σούπα,  φτιάχνουμε με την βρασμένη φακή υπέροχη σαλάτα, δηλαδή απλά την βράζουμε, την σουρώνουμε, την βάζουμε σ ένα βαθύ μπολ, αλατοπιπερώνουμε, κόβουμε μερικά ντοματίνια στην μεση, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο μαιδανό επίσης ψιλοκομμένο, λάδι, ξύδι και από πάνω λίγη φρέσκη ξυνομυζήθρα, αν έχετε και σας αρέσει, βάζετε και μερικές λιαστές ντομάτες.

Η σαλάτα φακή είναι πολύ ωραία το καλοκαίρι, όπως και η φακή σούπα, μόνο που τρώγεται κρύα και είναι υπέροχη…

ΦΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

Στην Κρήτη όμως, η φακή τρώγεται και μετά απ τη πρώτη φορά παραλλαγμένη.

Η φακή λοιπόν που θα μας μείνει, ξαναμπαίνει στην κατσαρόλα και την κάνουμε φακόρυζο.

ΦΑΚΟΡΥΖΟ

Μόλις πάρει βράση δηλαδή ρίχνουμε και το ρύζι μας και περιμένουμε να γίνει σαν το πιλάφι, εννοείται, πως αν ρίξουμε απ την αρχή λίγο παραπάνω νερό, λίγο λαδάκι, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και τριμμένη  ντομάτα, η ποσότητα αυξάνεται και γίνεται κανονικό φαγητό για πολλούς.

Αν δεν έχετε φάει, κάντε το, είναι υπέροχο…

Να λοιπόν… μ ένα σμπάρο τρία τρυγόνια, να είστε πάντα καλά…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here